VAYSAL HALKINDAN KALKER OCAĞI TEPKİSİ! - Edirne Haber TV

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde, daha önce kapasite artış talebi mahkemece 2 kez reddedilen kalker ocağı firmasına, üç ayrı taş ocağı açabilmesi için Edirne Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Köylülerin avukatı Bülent Kaçar, firmanın projelerinin hukuka ve doğaya aykırı olduğunun üçüncü kez ortaya çıktığını belirterek, “Trakya yerleşimlerinin ve ovalarının su deposu olan Balkanların ve Yıldız Dağları’nın yamaçlarına taş ve maden ocak işletmesi açılması cinayetten farksızdır.” dedi.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde tamamı ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede yapılması planlanan yeni kalker ocağı projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Vaysal köyünde, daha önce iki kez kapasite artışı için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, mahkemece iptal edilen firma, aynı bölgede üç ayrı taş ocağı açabilmek için Edirne Valiliği’ne başvuru yaptı. Konuyla ilgili valilikten ‘ÇED gerekli değildir’ kararının verilmesi üzerine, S.S.Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve köylüler Edirne İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı. İdare Mahkemesi’nde görülen dava 24 Ocak’ta tamamlanarak karara bağlandı. Kararda, firmanın üç ayrı ocak açması için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, madencilik faaliyetinde bulunulması halinde oluşacak tozumanın ağaçlara ve çevredeki tarımsal alanlara zarar vereceği nedeniyle iptal edildi.

Mahkeme kararını kamuoyuyla paylaşmak üzere kooperatif yöneticileri, köylüler ve avukatları Bülent Kaçar basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Avukat Kaçar, firmanın projelerinin hukuka ve doğaya aykırı olduğunun üçüncü kez ortaya çıktığını belirtti.

Kaçar, “Bölge halkının iradesini tanımayanlara, itirazlarını görmezden gelenlere yanıtı yargı verdi. Cantaş şirketinin projelerinin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinden kaçırılarak taş ocağı işletilmesi artık yapılamayacak. Edirne Valiliğinin Cantaş firmasına verdiği ÇED gerekli değildir kararı da iptal edildiği için artık Vaysal köyünden tek bir taş dahi çıkartılamaz. Çünkü çevreyi ve yaşamı korumakla, iklim krizini çözmekle görevli Bakanlığın ildeki temsilcisi Edirne Valiliğinin verdiği ÇED gerekli değildir kararının hukuka ve mevzuata aykırılığı Mahkeme kararı ile ispatlanmıştır. Hiçbir ticari faaliyet ve maden işletmesi, yaşam için en gerekli olan tarım ve hayvancılıktan, doğal varlıklardan önce gelemez.

Vaysal Köyü’ndeki projeleri iki defa Mahkeme ve Danıştay kararıyla iptal edilen kalker ocağı işletmesine Edirne Valiliğince ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmesi hukuka, akla ve vicdana aykırıdır demiştik ve yine yargı kararıyla haklı çıktık. Daha önce de söyledik yine tekrarlıyoruz; Trakya yerleşimlerinin ve ovalarının su deposu olan Balkanların ve Yıldız Dağları’nın yamaçlarına taş ve maden ocak işletmesi açılması cinayetten farksızdır. Gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu Kalker Ocağını ve Kırma-Eleme Tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun. Halkın yanında olarak maden şirketinin hukuksuz faaliyetleri sonucu Vaysal köyü ormanlarında ve arazilerinde yaratılan tahribatın acilen telafi edilmesini ve giderilmesini sağlayınız. Hukuksuz olduğu üç ayrı mahkeme kararıyla ortaya çıkan bu işletmenin ÇED başvurularına ‘ÇED Olumlu’ ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verenler, ÇED başvuru dosyasını ve proje tanıtım dosyalarını hazırlayanlar ve onay veren yetkililer hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmasını istiyoruz. Vaysal köyü ormanlarında, arazilerinde, yollarında oluşan devasa tahribatın ve bu hukuksuzluğun hesabını bu projelere imza atan ve onay verenlerin vermeleri ve adil bir şekilde yargılanmaları hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Vaysal köyüne ve çevre köylerimize yıllardır çektirilen zulüm, defalarca yapılan hukuksuzluklar ne firmanın, ne de onay veren ve imza atanlarının yanına kar kalamaz” şeklinde konuştu.

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Dumancı da, yıllardır itirazlara, kazanılan davalara rağmen sürekli izin ve onay verilen taş ocakları yüzünden köylülerin hayvancılığı ve köyü bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Dumancı, “Defalarca verdiğiniz hukuksuz izinlerle, Vaysal köyümüzün ormanlarına ve doğasına, köy hayatımıza büyük darbeler vurdunuz. Doğal hayatımızı mahveden ÇED kararlarına, olumlu kurum görüşlerine imzalar attınız. Köylüyüz ama her şeyin farkındayız. Çünkü halen patlatmalı bir kalker ocağının tozunu, gürültüsünü, yarattığı korkuları, tarım ürünlerine verdiği zararları, hayvancılığımıza verdiği zararları, trafik tehlikesini, içme sularımızın kaybolmasını, o beyaz zehirli tozu biz her gün yaşıyoruz. Kooperatifimiz ve Vaysal köylüleri olarak, ormanlarımızı ve köylerimizi özel bir şirketin ticari faaliyetine bizi kurban edenlere karşı, hukuksal ve toplumsal mücadelemizi hiç bırakmadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.