Yaz aylarına sağlıklı bir şekilde hazırlanmak isteyenler için uzmanlar bebek gibi beslenmenin sırlarını paylaşıyor. Bebeklerin doğal beslenme alışkanlıklarının yetişkin sağlığına nasıl yol gösterdiğini vurgulayan uzmanlar aşırı yemeyi engellemek için üç basit davranış öneriyor. Bu beslenme düzeni öğünleri dengeleyerek hem sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmayı hem de gereksiz atıştırmalıklardan kaçınmayı hedefliyor.
1 | 11
Yaz mevsimine kadar inatçı kilolardan kurtulmak isteyenler için Long Islandlı kayıtlı diyetisyen, şef ve beslenme uzmanı Nicolette Pace'in önerdiği beslenme planı dikkat çekiyor. Pace bebek gibi beslenmenin yetişkin sağlığı için anahtar olduğunu belirtiyor.
2 | 11
Pace, The Post'a yaptığı açıklamada "Bir bebeğin hayat tecrübesi olmadan bizlere sağlıklı yaşam için bir yol haritası sunması gerçekten etkileyici" dedi. Ancak bu diyet planını uygulamak için bir bebek gibi davranmanız gerekmiyor.
3 | 11
Pace müşterilerine aşırı yeme alışkanlıklarını önlemek için üç basit davranış öneriyor.
4 | 11
Her iki ila dört saatte bir yemek yiyin
Yeni annelerle çalışırken bu konsepti geliştiren Pace, ilk öğününü uyanıldıktan 1-3 saat sonra yapmayı öneriyor. "İlk öğün, yumurta, peynir veya yoğurt gibi sağlam bir protein kaynağı içermeli ve bu protein, tam tahıllı karbonhidratlar gibi lifli bir besinle dengelenmeli" diyor. "Bir porsiyon meyve veya sebze de öğünü dengeler ve günün sağlıklı başlangıcını sağlar."
5 | 11
Üç veya dört saat sonra ise, sebze bazlı bir çorba veya salata tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. "Protein, baklagiller ve tahılların vegan kombinasyonu veya et eklenmiş olabilir. Enerjiyi dengede tutmak için ise ekmek gibi doyurucu bir nişasta ve bir porsiyon meyve eklenmeli" şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.
Öğle ve akşam arasında bir mini öğün, açlık krizlerini engellemeye yardımcı olacaktır. Bu, meyve ve peynir gibi küçük ama tatmin edici bir seçenek olabilir. Alternatif olarak hafif bir salata ya da proteinli bir smoothie de tercih edilebilir.
6 | 11
Akşam yemeği mini öğünden yaklaşık dört saat sonra yenmeli. Başlangıçta bir veya iki porsiyon pişmiş sebze ve taze bir salata öneriliyor. Akşam yemeği için önerilen protein kaynakları arasında balık, tavuk veya et bulunuyor. Bunun yanında patates, baklagiller veya tam tahıllı pilav gibi karbonhidratlar da eklenmeli.
7 | 11
Yavaş yemek yiyin
Bebekler genellikle 15-30 dakika boyunca beslenirler. Pace, öğünlerinizi bitirmek için en az 15 dakika ayırmanızı öneriyor ve her lokmayı iyice çiğnemenin önemini vurguluyor.
8 | 11
Hızlı yemek yemek, beynin doygunluk sinyallerini almakta zorlanmasına yol açabilir, bu da aşırı yeme riskini artırır. Ayrıca, hızlı yemek yemek sindirimi zorlaştırarak fazla hava yutulmasına ve bu da hazımsızlık, mide ekşimesi, şişkinlik ve gaz gibi problemlere neden olabilir.
9 | 11
Duygusal yeme alışkanlıklarından kaçının
Pace, bebekler gibi vücudun doğal açlık sinyallerini dinlemenin önemli olduğunu belirtiyor. Gerçekten aç olmadığınızda yemek yemenin yerine, farklı bir etkinlik yapmayı öneriyor. "Eğer bir atıştırmalık almak istiyorsanız, öncelikle kendinize bir şeyler düşünmekte olup olmadığınızı veya can sıkıntısı nedeniyle mi yediğinizi sorun" diyor.
10 | 11
"Eğer aç hissetmiyorsanız, başka bir aktivite yapmayı deneyin. Video oyunları oynamayı seviyorsanız bir oyun oynayın, sanatsal bir şeyler yapmak istiyorsanız bir şeyler çizin. Eğer etkinlikten sonra hâlâ bir şeyler yeme isteği duyuyorsanız, küçük bir şeyler yiyin ve açlığınızı tatmin edin."
11 | 11
Bu beslenme alışkanlıkları yaz öncesinde sağlıklı kilo vermek isteyenler için oldukça etkili bir seçenek olabilir.
(Fotoğraflar: Takvim Foto Arşiv)