PAÜ Sivil Yaşam Topluluğu’nun ÜNİDES Projesi Hibe Almaya Hak Kazandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı destekleriyle Pamukkale Üniversitesi koordinasyonunda ve SİYAMDER ortaklığında, yaygın eğitim teknikleriyle zenginleştirilmiş oturumlar ve atölyelerle gerçekleştirilecek olan projenin amacı, ekolojik okuryazarlık konusunda uzmanlaşmış eğitmenler yetiştirmek. Proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Çevresel sorunların giderek daha karmaşık hale geldiği günümüzde, bireylerin doğaya ve ekosistemlere yönelik bilinç kazanmaları hayati bir önem taşımaktadır. Ancak, bu farkındalığın topluma yayılabilmesi için nitelikli eğitmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Program kapsamında yetiştirilecek eğitmenler, ekolojik okuryazarlık kavramlarını öğrenerek sürdürülebilir çevre bilinci oluşturma, topluluklara yönelik eğitimler verme ve doğayla uyumlu yaşam pratiklerini teşvik etme konusunda yetkinlik kazanacaktır. Bu eğitimin sonunda, katılımcılar ekolojik okuryazarlık konusunda eğitim verebilecek seviyeye ulaşacak, çevresel farkındalık oluşturabilecek projeler geliştirebilecek ve toplulukları bilinçlendirme noktasında aktif rol üstleneceklerdir. Program beş hafta sürecek şekilde planlanmış olup, ilk haftasında başvuru ve mülakat süreci yürütülecektir. İkinci ve üçüncü haftalarda eğitmen adayları, ekoloji, sürdürülebilirlik ve eğitim metodolojileri üzerine yoğunlaşarak hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alacaktır. Dördüncü hafta, eğitmen adaylarının yüz yüze eğitime katılarak pratik eğitimler ve saha uygulamaları yapacağı bir kamp sürecini içerecektir. Son hafta ise, değerlendirme, mentorluk ve gelecek eğitim planlarının oluşturulmasına ayrılacaktır.”

Ekolojik okuryazarlık konusunda eğitmen olarak görev almak isteyen 18- 29 yaş arası bireyleri hedefleyen projeye katılımcıların çevre bilinci yüksek, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık sahibi ve topluluklara yönelik eğitim verme potansiyeline sahip olmaları bekleniyor. Programa kabul edilecek adayların, ekolojik okuryazarlık eğitmenliği konusunda kararlı olmaları, eğitim verme becerilerini geliştirme konusunda istekli ve öğrenmeye açık olmaları gerekmekte olup eğitimin sonunda, katılımcılar sadece teorik bilgi edinmekle kalmayacak, aynı zamanda ekolojik okuryazarlık konusunda eğitim verebilecek donanıma sahip olacaklar.

Eğitmen adaylarının, çevresel sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, ekosistemlerin korunması ve çevre dostu yaşam biçimleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olması, bu bilgileri etkili bir şekilde aktarma becerisi kazanması planlanan projenin eğitim sürecini başarıyla tamamlayan katılımcılar, ekolojik okuryazarlık konusunda topluluklara yönelik eğitimler düzenleyebilecek, sivil toplum kuruluşlarında eğitim faaliyetleri yürütebilecek ve çevre bilincini yaygınlaştıran projeler geliştirebilecekler. Ayrıca eğitmen adayları, öğrendikleri bilgileri kullanarak atölyeler, seminerler ve saha çalışmaları planlayabilecek yetkinliğe sahip olacaklar.