Trump, Putin Ukrayna’da Avrupa barış gücünü kabul edecek

Fransız cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanı sıra, barış bakım birliklerinin gönderilmesini savundu ve savaşın Pazartesi günü Pazartesi günü savaşın sona erdiğini ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in fikri kabul ettiğini söyledi. Avrupa bölgesinde barış güçleri gönderen Avrupa’nın anlaşmasının bir parçası olarak ateşkes.

Duyuru, Beyaz Saray’da görüştükten sonra Fransa Başkanı Emmanuel Macron ile birlikte yapıldı. İkisi savaşın sonu için birlikte çalışmaya söz verdi.

Trump ve Macron, diğer G7 liderleriyle bir video konferansına katıldıktan sonra Oval Hall’daki konuşmalarda Ukrayna Savaşı hakkında tartışmalara başladı. Tarih, Avrupa ülkesinde savaşın başlangıcının üçüncü yıldönümünü işaret ediyor.

“Evet, bunu kabul edecek,” dedi Trump, Putin’in bir barış gücünün varlığını kabul edip etmeyeceğini sorduğunda. “Ona özellikle sordum. Bununla ilgili bir sorunu yok.”

Macron: Anlaşma “teslim” anlamına gelmez

Bir ay önce iktidara geldiğinden beri Trump’ı ziyaret eden ilk Avrupa lideri Macron, Avrupa’nın güvenlik garantileri sağlama rolü olduğunu söyledi. Önce bir ateşkes ve sonra bir barış anlaşması müzakere etmenin gerekli olduğunu savundu.

Macron, “Belki de birlikleri de içerebilecek bu güvenlik garantilerini sağlamaya hazırız ve istekliyiz, ancak barışı korumak için orada olacaklar.” Dedi.

“Ön cephede olmazlardı. Herhangi bir çatışmanın bir parçası olmazlardı. Barışa saygı duyulduğundan emin olmak için orada olacaklardı,” diye devam etti Avrupa Ukrayna.

Trump ayrıca Avrupa’nın Ukrayna’da uzun vadeli güvenliği sağlamada merkezi bir rol oynaması gerektiğini vurguladı. Macron ile yapılan konuşma, Avrupa ülkelerini savaş müzakerelerinden çıkarma duruşuna karşı çıkıyor. Cumhuriyetçi, çeşitli hükümet başkanlarından eleştiri yaratan Ukrayna veya kıtada diğer ülkelerin varlığı olmadan Rusya ile diyaloglara başladı.

Ancak ABD Başkanı, “Başkan Macron’un barışı garanti etme maliyetinin ve yükünün sadece ABD değil, Avrupa ülkeleri tarafından karşılanması gerektiğini kabul ettiği gerçeğinden memnun olduğunu” söyledi.

“ABD vergi mükelleflerinin de gönderdiğimiz muazzam parayı kurtarmayı hak ettiğine inanıyorum.” Dedi.

Macron, Avrupa kıtasının müzakerelerde oynayacağı bir rolü olduğunu belirtti. “Bir kez daha, herhangi bir tartışma beklemiyorum, ama Ukrayna’nın egemenliği hakkında konuşuyoruz ve bu ABD ve Ukrayna arasında bir tartışma konusu oldu.” Dedi. Ukrayna’nın Rusya’yı savaş negotik bir sonun bir parçası olarak Rusya’ya verip vermeyeceği sorulduğunda Trump, müzakerelerin daha yeni başladığını söyledi.

İngiliz Başbakanı Keir Strmer de bu hafta Trump’ı ziyaret edecek. Macron ve Starmer, Amerikalıları Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile herhangi bir maliyetle ateşkes anlaşmasını kapatmaya acele etmemeye ikna etmeye çalışmalı ve Avrupa’yı tartışmalara dahil etmelidir.

Macron, ilk cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında inşa edilen Trump ile bir ilişkiden yararlanmaya çalışır. Kötü bir anlaşma ile Ukrayna’nın teslim olmasına eşdeğer olacağını ve Çin ve İran dahil ABD’li rakiplere zayıflık işaret edeceğini söyledi.

Pazartesi günü yaptığı röportajda Putin, Avrupa’nın müzakerelere katılımına karşı çıkmadığını söyledi. Ayrıca Trump’ın duygusal değil, rasyonel bir köprünün ateşkesini tartıştığını, ancak Rusya’nın değil, Amerikan’ın pozisyonunun “Ukrayna’nın ilgisine göre” olduğunu savunduğunu belirtti.

Haber konferansında Macron, Avrupa’nın şu anda Putin diyaloglarını yeniden açması için iyi nedenler olduğunu savundu.

Nadir Arazi Anlaşması

Trump, ABD’nin Ukrayna ile bir mineral anlaşmasından “çok yakın” olduğunu ve şartları mühürlemek için bu hafta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile buluşabileceğini söyledi. Ayrıca bir noktada Putin ile tanışacağını söyledi.

Trump ve ekibi, Biden yönetiminin bir kısmını kurtarmak için Ukrayna’nın bu kadar nadir topraklarından bir gelir paylaşım anlaşması müzakere etti.

Geçen hafta, Zelenski ABD taleplerini reddetti ve anlaşmanın belirli güvenlik garantilerini içermediğini savundu.

BM Amerikan Projesine Karşı Oy Ver

Donald Trump, Avrupalılarla daha fazla diyalog açarak ara barış yapmaya çalışırken, 193 üyeden oluşan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, biri Washington’dan ve diğeri Ukrayna ve Avrupa ülkeleri tarafından yazılmış rakip karar projelerine oy verdi. Komşu ülkeye Rus istilası.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri Washington’un Taslağını, BM’nin Kiev’in savaş sırasında Ukrayna’nın bağımsızlığı, birliği ve bölgesel bütünlüğü de dahil olmak üzere uzun süredir devam eden desteğine yansıtan bir dil eklemek için başarılı bir şekilde değiştirdikten sonra kendi kararında çekimser kaldı.

ABD tarafından hazırlanan ABD kararı 93 oy lehine, 73 eyalet çekimser kaldı ve sekizi oy kullandı. Rusya, ABD metnini çatışmanın “temel nedenlerine” atıfta bulunacak şekilde değiştirme girişiminde bulunmadı.

Meclis ayrıca Ukrayna ve Avrupa ülkeleri tarafından hazırlanan kararı 93 oyla, 65 çekimser ve 18 olumsuz oyla benimsedi. Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Rusya, Kuzey Kore ve İsrail’e karşı oy kullanan diğer ülkeler.

15 üyeden oluşan Güvenlik Konseyi, ABD tarafından tasarlanan metni oylayacak. Bir konsey kararının lehte en az dokuz oy ve ABD, Rusya, Çin, İngiltere veya Fransa’dan veto alması gerekmez.

GQ (Reute, DPA, AP)