Apple, geçtiğimiz hafta yeni nesil temel iPad modelini tanıtarak teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Beklenen iPad 11 duyurusu sürpriz olmadı, ancak cihazın A16 çipi ile gelmesi, tahminleri boşa çıkaran önemli bir detay oldu. Daha önce, iPad’in A17 Pro çipi ile piyasaya sürüleceğine dair söylentiler dolaşırken, Apple farklı bir yol izleyerek A16 çipini tercih etti. Bu seçim, iPad’in uygun fiyat seviyesini koruyabilmesi adına kritik bir hamle olabilir.
Şirketin çip tedarikçisi TSMC, geçtiğimiz yıl ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan yeni fabrikasında 4nm üretim sürecine dayalı çip üretimine başlamıştı. Ancak, üretim verimliliği Tayvan’daki tesislere kıyasla daha düşük seviyede seyrediyordu. O dönemde bu fabrikada üretilen A16 çiplerinin hangi üründe kullanılacağı belirsizdi. Şimdi ise Apple’ın bu çipleri yeni iPad 11’de kullanarak bir anlamda test sürecine tabi tuttuğu düşünülüyor. Bu da şirketin ABD’de üretilen ilk çipiyle cihaz piyasaya sürmesini sağlıyor.
Amerikalı şirket, yeni iPad modelini Apple Intelligence özelliklerini desteklemeyecek şekilde tasarladığı için A16 çipi burada mantıklı bir seçim olarak öne çıkıyor. Üstelik bu hamlenin arkasında ticari bir strateji de olabilir. ABD yönetiminin teknoloji ithalatına yönelik olası ek vergileri gündeme getirmesi, şirketi yerel üretime daha fazla yönlendirmeye itiyor. Bloomberg’den Mark Gurman’ın belirttiği gibi, Arizona’da üretilen A16 çiplerinin kullanımı, şirkete gümrük vergisi muafiyetleri sağlayarak şirketin maliyetlerini düşürmesine yardımcı olabilir. Böylece 349 dolarlık başlangıç fiyatına sahip olan yeni iPad’in fiyat artışından etkilenmeden piyasada kalması mümkün hale gelebilir.
Elbette, bu tür vergilerin yürürlüğe girip girmeyeceği hala net değil. Ancak şirketin, Amerikan üretimi silikon çipler kullandığını belirtmesi, şirketin gelecekte benzer adımları atacağının sinyalini veriyor. Yeni iPad 11, hem fiyat avantajı hem de ABD’de üretilen bileşenleriyle teknoloji dünyasında dikkat çeken bir model olmaya aday.