Uzmanlar uyarıyor! Cilt kanserini önleme ipuçları

İster hızla büyüyen bir nokta olsun, ister geçmeyen kırmızı, öfkeli görünümlü bir şişlik olsun , cildinizde yeni veya alışılmadık bir değişiklik fark etmek genellikle birkaç kırmızı bayrak kaldırır. Sivilce mi, ben mi yoksa en kötüsü cilt kanseri mi?

Uzmanlar uyarıyor! Cilt kanserini önleme ipuçları

Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cilt kanseri, açık ara en yaygın kanser türüdür. Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneği'ne göre, beş Amerikalıdan birinin hayatının bir noktasında bu hastalığa yakalanacağı tahmin edilmektedir. Cilt kanseri birçok farklı biçimde ortaya çıkar, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde dermatoloji doçenti olan Dr. Elizabeth Berry, "Düşündüğümüz üç ana kanser türü Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur" diyor.

Herhangi bir cilt kanseri teşhisi almak endişe vericidir ancak çoğu dermatoloğun sizi rahatlatacağı gibi, çoğu durum erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Bu yüzden cilt kanserinin ilk belirtilerini tespit edebilmek önemlidir.

Cilt kanserine ne sebep olur?

ABD'de cilt kanserinin önde gelen nedeni ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktır. Cilt, vücudun en büyük organıdır, bu nedenle doğal olarak güneşten yayılan UV'nin yükünü taşır diyor Washington Üniversitesi'nde onkoloji yardımcı doçenti olan Dr. Alice Zhou.

USA Today'ın haberin göre, daha açık ten rengine sahip kişilerin cilt kanseri geliştirme riski, daha koyu ten rengine sahip kişilere göre çok daha fazladır. Ancak daha koyu ten rengine sahip kişilerin cilt kanseri deneyimleyemeyeceği yönünde yanlış bir kanı vardır ve bu kesinlikle doğru değildir diyor Zhou.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji profesörü ve başkanı olan Dr. Paul Nghiem, cilt kanseri için birçok başka risk faktörü olduğunu ancak bunlarla sınırlı olmadığını söylüyor. Cilt kanseri aile öyküsü, solaryum kullanımı, kronik iltihaplanma ve zayıflamış bir bağışıklık fonksiyonuna sahip olmak. Nghiem, Merkel hücreli karsinom ve Kaposi sarkomu gibi birincil olarak virüs kaynaklı olan bazı nadir cilt kanseri türlerinin bile olduğunu belirtiyor.

Ciltteki benlere de dikkat etmek önemlidir.

Cilt kanseri nasıl görünür?

Cilt kanserleri her tür ve boyutta olabilir ancak Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomu tespit ederken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli belirti şunlardır:

  • Bazal hücreli karsinom (BCC): En yaygın cilt kanseri türü olan BCC, AAD'ye göre ABD'deki tüm cilt kanseri teşhislerinin %80'ini oluşturuyor. Tipik olarak, BCC biraz parlaklığa sahip ten renginde, yarı saydam bir şişlik gibi görünüyor. Ayrıca kolayca kanayan küçük pembe bir yama olarak da ortaya çıkabilir, diyor Zhou. Çoğu BCC, vücudun düzenli olarak güneşe maruz kalan bölgelerinde (kollar, baş ve boyun dahil) görülür. Berry, bunun özellikle agresif bir cilt kanseri türü olmadığını ve genellikle çok tedavi edilebilir olduğunu söylüyor.
  • Skuamöz hücreli karsinom (SCC): İkinci en yaygın cilt kanseri olan SCC, genellikle ortasında biraz kabuk bulunan sert kırmızı bir şişlik olarak gelişir. Berry, bazen bir yaraya, yanık izine veya düzgün iyileşmeyen bir yaraya benzeyebileceğini söylüyor. Zhou, genellikle küt, düzensiz kenarlı pullu bir dokuya sahip olma eğiliminde olduğunu söylüyor.
  • Melanom: Melanom , ABD'deki tüm cilt kanserlerinin yalnızca %1'ini oluşturabilir , ancak açık ara en ölümcül olanlardan biridir. Melanomla ilgili korku, bunun çıkarılabileceğidir, ancak kanserli bir hücre kaçarsa, vücudun başka bir yerine gidebilir ve yıllar sonra metastaz yapabilir. Melanom, başka bir iyi huylu benle kolayca karıştırılabilir, ancak boyut ve şekil olarak evrimleştikçe daha çirkin bir form alabilirler. Çok nadiren, tırnakta siyah veya kahverengi bir çizgi olarak görünebilir. Nghiem, evde melanomun en erken belirtilerinin "ABCDE" kuralıyla belirlenebileceğini söylüyor. AAD'ye göre, vücudunuzdaki bir nokta aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa bir dermatoloğa görünün: 
    • Asimetri : Lekenin bir tarafının diğer taraftan şüpheli bir şekilde farklı görünmesi.
    • Sınır : Noktanın etrafındaki sınır, taraklı, düzensiz veya iyi tanımlanmamış kenarlara sahiptir.
    • Renk: Leke siyah, kahverengi, ten rengi, beyaz, kırmızı veya mavinin çeşitli tonlarını içerir.
    • Çap: Lekenin genişliği 6 milimetreden (yaklaşık bir kalem silgisinin boyutu) büyüktür, ancak daha küçük boyutlarda bile melanom tanısı konulabilir.
    • Evrim: Yeni veya mevcut bir lekenin boyutunda, şeklinde veya renginde hızlı değişiklikler olur. Melanom büyüdükçe kaşıntı, kanama veya ağrı da gelişebilir. 

Güneşe maruz kalmayan bölgelerde de cilt kanseri görülebilir mi?

Cilt kanseri kesinlikle güneşe fazla maruz kalmayan cilt bölgelerinde ortaya çıkabilir.

Özellikle akral melanom, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında büyüyen bir melanom alt kümesidir. Berry, daha koyu ten rengine sahip kişilerin bu cilt kanseri türü için özellikle risk altında olduğunu söylüyor. Zhou, melanomun ağız, gözler ve genital cilt gibi mukozal bölgelerde de ortaya çıkmasının mümkün olduğunu ekliyor.

Cilt kanseri önleme ipuçları

Cilt kanseri önleme güneş kremiyle başlar. Yaz veya kış fark etmeksizin bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Nghiem, vücudunuzun güneşe maruz kalabilecek herhangi bir yerine her zaman güneş kremi sürmelisiniz ve kış aylarında da yüzünüze günlük olarak güneş kremi sürme alışkanlığını sürdürmelisiniz diyor.

En az 30 SPF olan geniş spektrumlu bir güneş kremi (ideal olarak mineral bazlı) seçin ve her iki saatte bir tekrar uyguladığınızdan emin olun. Ancak Zhou, kendinizi korumak için yalnızca güneş kremine güvenmemeniz gerektiğini söylüyor. Koruyucu giysiler giyin ve öğle güneşi sırasında (veya UV yüksek olduğunda) gölgede kalmaya çalışın diye ekliyor. 

Sonuç: Cilt kanseri erken yakalanırsa tedavi edilebilir ve tamamen oluşmasını engellemek için inisiyatif almak her zaman en iyisidir. Ve tabii ki lekelerin veya benlerin renk değiştirip değiştirmediğini kontrol etme konusunda her zaman dikkatli olun; cildinizde yeni veya alışılmadık bir değişiklik fark ederseniz kesinlikle dermatoloğunuza görünmeniz gerekir diyor Berry.